50 مطلب آخر
پروژه غیرفعال : تعداد بیمارستانهای ناتمام کشور بین 500 تا 700 مورد است

چندي پيش قائم مقام وزير بهداشت و درمان در امور مشارکت هاي مردمي در نشست هم انديشي خيران سلامت خبر داد که  240  بيمارستان در کشور نيمه تمام رها شده است. از طرفي رستميان، عضو کميسيون بهداشت مجلس هم از وجود 100 بيمارستان نيمه تمام در کشور خبر داد. مسئولان آمار متفاوتي از تعداد بيمارستان هاي نيمه تمام در کشور اعلام مي کنند که به هر حال حکايت از بلاتکليف بودن تعداد زيادي از پروژه هاي بيمارستاني دارد. اما مهندس محمدرضا اردلاني، کارشناس پروژه هاي بيمارستاني اين آمار را رد کرد و به روزنامه خراسان گفت: در خوش بينانه ترين حالت بين 500 تا 700 بيمارستان ناتمام در کشور وجود دارد ......................

وی برای توضیح ادامه داد :  ابتدا بايد بررسي شود که  بيمارستان  ناتمام یعنی چه و از نظر پیشرفت فیزیکی پروژه الان  در چه مرحله اي است؟  آیا این بیمارستان فقط مراسم کلنگ زنی داشته است؟  یا بیمارستانی است که در حال احداث ساختمانهای خود است ؟ و یا بیمارستانی است که در حال تجهیز امکانات پزشکی است ؟ وحتی بیمارستانی است که فقط منتظر مجوزهای استخدامی است تا به بهره برداری برسد ؟ ..................

تحلیل ما

متن کامل

 

تعداد بیمارستانهای ناتمام کشور بین 500 تا 700 مورد است

مهندس محمدرضا اردلانی

 

 ابتدا بايد بررسي شود که  بيمارستان  ناتمام یعنی چه و از نظر پیشرفت فیزیکی پروژه الان  در چه مرحله اي است؟  آیا این بیمارستان فقط مراسم کلنگ زنی داشته است؟  یا بیمارستانی است که در حال احداث ساختمانهای خود است ؟ و یا بیمارستانی است که در حال تجهیز امکانات پزشکی است ؟ وحتی بیمارستانی است که فقط منتظر مجوزهای استخدامی است تا به بهره برداری برسد ؟

 

در ثانی بایستی مشخص شود منظور از آمار ارائه شده هر یک از مسئولین ،  بيمارستان های مربوط به کدام حوزه است؟  به بخش خصوصي تعلق دارد یا به بخش دولتی ؟  و تازه آنها که به بخش دولتي تعلق دارد  توسط وزارت بهداشت ساخته مي شود یا زیر نظر سازمان مجری وزارت  مسکن وشهرسازي  ؟  تازه تعدادی هم هستند که  با بودجه عمومی کشور ساخته میشوند ولی توسط این دو وزارتخانه ساخته نمیشوند مثل  نیروهای مسلح و نهادها و حتی تامین اجتماعی ؟

 

بنابراین اول بایستی متوجه شویم که کدام مسئول دارد آمار بیمارستان های نیمه تمام را میگوید و منظور او از بیمارستان نیمه تمام چیست و  آمار او مربوط به کدامیک از انواع بیمارستانهای ملکی دولت و یا بخش های غیر دولتی است .

 

مسئله بعدی تعریف بیمارستان نیمه تمام است . بحث بیمارستان نیمه تمام از طرحهای بیمارستانی در حال افتتاح شروع  وتا بیمارستانهای در حال احداث و حتی پروژه های بیمارستانی که فقط  زمین آنها دیوارکشی شده باشد را شامل میگردد. آمار بیمارستانهای نیمه تمام را کسانی ارائه میدهند که تخصص اصلی شان مهندسی نیست و تصور بیمارستان نیمه تمام در ذهن ایشان طبیعتا غیر فنی و غیر تخصصی است . بیمارستان نیمه تمام برای جامعه مهندسی با بازه های درصد پیشرفت فیزیکی قابل محاسبه است . مثلا آماربیمارستانهای با پیشرفت فیزیکی  بالای 60%  بسیار با کل آمار بیمارستانهای نیمه تمام متفاوت است. ضمن آنکه اصولا  تعاریف دیگری هم در جامعه مهندسی وجود دارد که معنی خاص میدهد مثلا  پروژه بیمارستانی ناتمام  یا راکد یا نیمه فعال با پروژه بیمارستانی  نیمه تمام تفاوت دارند.

 

در عین حال ، مثلا  وقتی جامعه مهندسی میشنود که مسئولان وزارت بهداشت گله مندند که چرا  فقط  3% از بودجه عمرانی کشور صرف بیمارستانسازی میشود ، اولین تحلیل ایشان عدم آشنایی این مسئولین از نظام بودجه های عمرانی کشور است و اینکه مگر سهم بقیه تاسیسات عمرانی کشور از راه آهن و فرودگاهها  تا مدارس و اماکن ورزشی و نیز سیلوها و ساختمانهای اداری وزارتخانه ها و نمایندگی های دولتی در استانها و شهرستانها و حتی خارج از کشورو اماکن دفاعی و امنیتی و....  از بودجه عمرانی کشور چقدر است که سهم بیمارستانسازی دولتی با 3% کم بوده باشد؟

 

آنچه مشکل ایچاد خواهد کرد نتایج حاصل از تحلیل این آمارهاست ،  وقتی آمارها بدلیل عدم انطباق با منطق آمارهای مهندسی کشور مورد تشکیک متولیان تخصصی بودجه های عمرانی کشور قرار میگیرد ،  نتایجی بسیار مخرب تر را برای کشور و اقتصاد بیمار بیمارستانی ما به بار خواهد آورد.  تازه این در شرایطی است که آنطرف میز خود مسلط و آگاه بر موضوع  بیمارستانسازی بوده باشد .  هرگز از یادها نخواهد رفت که  متاسفانه در دوران سیاه و ننگین  تعطیلی سازمان برنامه و بودجه کشور ، معضل دیگری هم به این مجموعه دلایل اضافه شد و آن ناهماهنگی در هدایت بودجه های بیمارستانی بود. قبل از دولت نهم  که سازمان مديريت وبرنامه و بودجه وجود داشت به محض اين که اعتباري براي پروژه عمراني تخصيص مي يافت، مجوز استخدام مرتبط با آن پروژه هم  در زمانبندی مناسب با آن داده مي شد اما در دولت پيشين اين سازمان منحل شد و اگر بودجه چنين پروژه هايي داده مي شد ،  مجوزهاي استخدامی آن صادر نمي شد و بالعکس . نتیجه آنکه دهها بیمارستان تجهیز شده از خراسان شمالی و بوشهر و خوزستان تا آبیک و کردستان و .... وجود دارند که ماهها بدلیل نبود پرسنل  بصورت بلااستفاده خاک خورده اند.

 

و اما در آخر بایستی برای مشخص شدن تعداد بیمارستان های در حال احداث در کشور این توضیح را داد که منظور از بیمارستان در حال احداث قاعدتآ فقط بیمارستانهای ایجادی و ابتدا به ساکن  نیست زیرا بخصوص در بخش دولتی ،  بیمارستانهای در حال احداث بیشتر نقش جایگزینی و یا توسعه و تکمیل دارند و کمتر ایجادی و ابتدا به ساکن هستند .

 

به هر حال چیزی که عیان است آنکه وزارت بهداشت حدود 140 بیمارستان را رآسا در حال احداث دارد  و بغیر از آن سازمان مجری  وزارت مسکن نیز حدود 100 بیمارستان را در حال احداث دارد . علاوه براینها در بخش نهادها و نیروهای مسلح نیز حدود 25 بیمارستان در حال احداث وجود دارد. همچنین  در سازمان تامین اجتماعی نیز حدود 9 بیمارستان  در حال احداث است . بنابراین جمع بیمارستانهای در حال احداث در بخش دولتی و عمومی حدود 275 باب است.

 

در بخش خصوصی بدلیل نبود متولی خاص آمارها بسیار ناپایدار است . اگر بیمارستانهای در حال احداث بخش خصوصی را (اعم از ایجادی یا جایگزینی و توسعه ای) با تراز پیشرفت فیزیکی بالای 50% (دارای سقف و دیوارکشی) در نظر بگیریم حدود 150 بیمارستان در حال احداث وجود دارد ، ولی اگر پروژه های بیمارستانی بخش خصوصی را دارای زمین محصوری در نظر بگیریم (با پیشرفت 5% به بالا) حدود 200 پروژه در سطح کشور وجود دارد . البته تعدادموافتنامه های بیمارستانی که در دست انواع تیمهای پزشکی بوده و در صدد تهیه زمین و نقشه هستند هم نمیتواند کمتر از 150 مورد بوده باشد. فلذا تعداد پروژه های بیمارستانی بخش خصوصی خود میتواند 350 تا 500 مورد محاسبه گردد.

 

در بخش خیریه نیز اتفاقات خاصی در جریان است . بغیر از بیمارستانهایی که عنوان خیریه دارند و یا حتی بیمارستانهایی که دولتی محسوب ولی توسط بخش خیریه در حال احداث هستند (مانند بیمارستانهای امام و شهدای تجریش ) ، تعداد پروژه های بیمارستانی بیش از دوهزار مترمربع در داخل بیمارستانهای داانشگاهی سرتاسر کشور که توسط بخش خیریه و خارج از بودجه های دولتی در حال احداث هستند بسیار بیش از 200 مورد بوده و بعضی از آنها سالهاست بلاتکلیف و راکد در گوشه گوشه بیمارستانهای دولتی خودنمایی مینمایند.

 

خلاصه آنکه در خوش بینانه ترین وضعیت ، بین 500 تا 700 پروژه بیمارستانی در کشور در حال احداث است که آسیب شناسی ادامه یا توقف آنها نیازمند فرصتی مستقل است که بایستی به آن پرداخته شود .

-----------------

پایان

-----------------

مطلب بالا در مصاحبه تلفنی خانم خدیوی زاده  از روزنامه خراسان با مهندس اردلانی مطرح که به صورت بسیار خلاصه در خراسان درج شده است.

صدها بيمارستان ناتمام؛سرمايه هاي بلاتکليف

روزنامه خراسان مورخ دوشنبه 1394/06/30 شماره انتشار 19075

منبع : تحریریه سایت بیمارستانسازی تاریخ : ۱۳۹۴/۷/۲ تعداد بازدیدکنندگان : 4196

مطالب مرتبط

برچسب ها

ارسال نظر

عنوان
متن
 
آمار بازدیدها

بازدید امروز : 3045
بازدید دیروز : 2765
بازدید این ماه : 3045
بازدید امسال : 69556
بازدید کل : 36436629

نظرسنجی

سوالی برای نظر سنجی وجود ندارد
نظرات سایرین  |  آرشیو نظرسنجی

کلیه حقوق این سایت متعلق به گروه مهندس اردلانی می باشد.
طراحی سایت و بهینه سازی سایت هخامنش